Trots att många hjälporganisationer uttryckt missnöje med svårigheter att få in sina hjälparbetare stötte HCJB och samarbetspartnern Samaritans Purse inte på några sådana problem utan fick snabbt landningstillstånd vilket var ett stort bönesvar för teamet. Samaritans Purse är en amerikansk kristen hjälporganisation som HCJB:s katastrofteam samarbetat med vid tidigare katastrofinsatser i Peru och Mexico och har ett gott samarbete med. Samaritans Purse har skött logistiken vid denna hjälpinsats och även skickat egna team.
HCJB-teamet har koncentrerat sitt arbete till ett av de få fungerande sjukhusen som fortfarande finns i staden. Det är ett hundrabäddars sjukhus som drivs av Baptist Haiti Mission, en partner till Samaritans Purse. Hundra bäddar räcker inte långt i denna katastrof där hundratusentals skadats och där man räknar med att dödssiffran kommer att hamna på över 200.000. Av alla operationssalar som fanns i Port-au-Prince innan jordbävningen finns bara fem kvar och två av dessa är belägna på sjukhuset där katastrofteamet arbetat. Förutom dessa finns nu även fältsjukhus i flyktinglägren, och de amerikanska fartygssjukhusen i bukten utanför staden, men vårdinrättningarna räcker långtifrån till. Det är en stor underdrift att säga att sjukhuset är överbelagt. Varje ledig yta används och korridorerna är fullpackade.
Teamet var efterlängtat när det kom för att avlösa slutkörd personal som jobbat oavbrutet i två dagar sedan jordbävningen. HCJB-teamets vatteningenjör Martin Harrison kommenterade det hela såhär i en intervju för engelska BBC: ”Jag kan bara förundras över deras [sjukhuspersonalens] otroliga styrka ställda inför en sådan katastrof och så mycket mänsklig tragedi. Jag arbetar jädes med människor som förlorat hem, familjemedlemmar och nära vänner, ändå pressar de sig till det yttersta för att rädda så många liv som möjligt. Jag är lika imponerad över uthålligheten och uppfinningsrikedomen hos många av hjälparbetarna. HCJB:s kirurger som gett sitt eget blod för att rädda liv under livsavgörande operationer och sjuksköterskor som improviserar genom att dela benfixeringsstift i hälften för att dryga ut sinande lager och därmed behålla sjukhuset operativt.”
Själv lyckades Martin säkra vattenförsörjningen till sjukhuset genom att ta vatten från en fiskdamm och filtrera det genom ett reningssystem byggt för situationer som denna. Utan vatten skulle sjukhuset fått stänga helt. Tack vare HCJB:s och Samaritans Purses närvaro har alltså sjukhuset kunna vara operativt hela tiden. Sjukhuset har dessutom gjort sig känt för att klara av de mest komplexa fallen och blir remitterade speciellt svåra fall från andra sjukhus. Så många är svårt skadade att man fått göra prioriteringar mellan patienter där alla egentligen skulle behövt direkt vård.
Materiel har hela tiden varit en bristvara, men Gud har hela tiden hållit sin hand över sjukhuset och behoven har alltid mötts, i vissa fall i sista stunden, men aldrig för sent. Många människor har dock varit så svårt skadade att de inte gått att rädda. En massgrav har fått upprättas utanför sjukhuset och liklukten är ständigt närvarande.
Trots allt det hemska finns även glädjande nyheter. Bl.a har hittills 40 patienter blivit frälsta under sin vistelse på sjukhuset.
HCJB fortsätter nu att mobilisera. Hjälpinsatsen är inte på långa vägar över och hjälp kommer att behövas för en lång tid framöver. HCJB:s första team har åkt hem, men fler kommer att följa inom kort och samarbetet med sjukhuset och Samaritans Purse fortsätter. Vill du hjälpa till att hjälpa? Skicka in din gåva till HCJB:s plusgiro märkt ”Haiti”. Bed även för sjukhuset och dess personal, mycket förbön behövs.